Ingrediënten voor 1 liter pot:
500 gram spruiten
1,7% zout (8,5 gram)
Voorstel voor specerijen:
Jeneverbes, Peperkorrels, Karwij
Gember
Knoflook
Pekelwater met 1,7% zout (17 gram per liter)
Bereiding
Bij dit recept maken we gebruik van Lactofermentatie. Micro-organismen zijn van nature op de groentes en in de lucht aanwezig.
Spruitjes zijn eigenlijk heel kleine kooltjes. Met dit recept maak je dus ‘zuurkooltjes’.
Maak de spruitjes schoon door het kontje eraf te snijden en lelijke blaadjes te verwijderen.
Kruis de spruitjes aan de onderkant met een mesje in. Hierdoor gaat de fermentatie makkelijker en sneller. Halveren kan ook.
Als je veel (gewicht) hebt moeten verwijderen bij het schoonmaken van de spruiten, weeg ze dan even opnieuw. Bepaal nu hoeveel 1,7% van dit gewicht is en voeg zoveel zout toe.
Doe de geschoonde en ingekruiste spruitjes in een pot en vul de pot aan met het zoute water.
Dek af met een zakje met zout water, zodat de groente onder de vloeistof zit.
Laat dit fermenteren bij kamertemperatuur. Proef geregeld of je het al lekker vindt. Ja? Bewaar het dan verder in de koeling.
Indicatie: 2 á 6 weken