Wortel en pastinaak fermenteren

Ingrediënten voor 1 liter pot:

250 gram wortel
250 gram pastinaak
1 gram kerriepoeder
8,5 gram zout (1,7%)
Water om op te vullen met 1,7% zout

Variatie: in plaats van kerrie kun je ook voor andere smaakmakers kiezen. (Gember, knoflook, rozemarijn, tijm etc.)

Bereiding

Bij dit recept maken we gebruik van Lactofermentatie. Micro-organismen zijn van nature op de groentes en in de lucht aanwezig.
Schil de pastinaak en de wortel.

Snijd het dunne stuk van de pastinaak in rondjes van hooguit een halve cm dikte. Het dikke stuk van de pastinaak zou je julienne kunnen snijden (in lucifers). Met de wortel kun je hetzelfde doen, maar je kunt ook voor andere vormen kiezen : dunne repen met de dunschiller, wedges, blokjes.

Bestrooi de wortel en pastinaak met het zout en de kerrie en meng het goed door elkaar.

Doe het in een pot en druk het licht aan. Vul de pot aan met het zoute water.

Dek af met een zakje met zout water, zodat de groente onder de vloeistof zit.

Laat dit fermenteren bij kamertemperatuur en proef geregeld of je het al lekker vindt. Ja? Dan bewaar je het in de koeling.

Indicatie van de fermenteertijd: 1 tot 3 weken.

ferment van wortel en pastinaak