Wat is wecken
Wecken is een conserveertechniek. Op de pagina over conserveren, staat dat micro-organismen de voornaamste veroorzaker van bederf zijn. Het is een techniek waarbij alle micro-organismen in het voedingsmiddel worden gedood. Tegelijkertijd wordt zuurstof uit de weckflessen verwijderd. Hierdoor wordt voeding heel lang houdbaar. Zonder toevoeging van conserveermiddelen.
hoe weck je
Je weckt in speciale Weckflessen of in (tweedehands) glazen potten met draaideksel. De te wecken voeding gaat rauw of kant-en-klaar en met of zonder water in de glazen flessen of potten. De gevulde potten gaan vervolgens in een grote Weckketel (of een flinke pan met water). Deze ketel wordt tot ongeveer 1 cm onder de rand van de hoogste pot gevuld met water. Dit geheel wordt verhit tot de gewenste temperatuur.
wecktijdentabel
Hoe lang je iets moet verhitten en bij welke temperatuur zoek je op in de wecktijdentabel. De informatie in deze tabel over de juiste wecktemperatuur en de nodige wecktijd is gebaseerd op overlevering. Uiteraard is dit een ‘levende lijst’. Nieuwe technieken en nieuwe ervaringen maken het mogelijk om de lijst aan te passen aan de tijd. Deze wecktijdentabel krijg je mee naar huis na de workshop.
hoe lang kun je geweckt voedsel bewaren
Omdat er geen micro-organismen én geen zuurstof in de weckflessen zitten, is iets dat geweckt is haast onbeperkt houdbaar. Weckpotten die al meer dan 40 jaar ergens in een kelder staan, worden nog regelmatig gevonden. Vaak is de inhoud wat verkleurd, maar het is nog steeds voedselveilig.
Samen aan de slag met wecken?
Arja & Bert nodigen je uit om deel te nemen aan de Workshop WECKEN, INMAKEN en DROGEN. Voel je welkom!
moestuin
Bij het aanleggen van een voorraad voor een maand of zes, is vriezen een prima optie. Wil je het voedsel echter langer bewaren, dan is de hier behandelde conserveermethode een duurzamer alternatief. Je hebt immers gedurende de gehele bewaartijd geen energie meer nodig. De weckflessen bewaar je gewoon ergens in een kelder of in een kast. Uitzonderingen daargelaten is de bewaartemperatuur niet van belang.