Waterslot

Bij het fermenteren is een waterslot een handig hulpmiddel. Bij fermenteren wordt veel koolzuur geproduceerd. Hierdoor ontstaat in de fermenteerpot een hogere druk dan buiten de pot. Deze overdruk moet naar buiten. Bij gebruik van een beugelpot, is het met enige regelmaat nodig, de pot te laten ‘puffen’. De overdruk moet immers naar buiten.

Overdruk ontsnapt automatisch

De vorm van een waterslot lijkt op de zwanenhals onder de gootsteen: er zit een bocht in. Dit zorgt ervoor dat er een beetje water in beide ovalen reservoirs blijft staan. Hierdoor kan viezigheid van buiten niet in jouw pot met fermenterende groenten komen.

waterslot
Twee ovalen reservoirtjes

Dopje op het waterslot

Het dopje haal je eraf als je het waterslot gaat vullen met water. Dat vullen doe je tot de streepjes die op de reservoirtjes staan. Hierdoor zit in beide ruimtes een beetje water. Na het vullen doe je het dopje er weer op. Dat lijkt misschien vreemd, maar het dopje is speciaal ontworpen om overdruk te laten ontsnappen. Er zitten namelijk drie kleine palletjes aan de binnenkant van het dopje. Daardoor kan de overdruk gewoon naar buiten ontsnappen.

Zo vul je een waterslot

Het plaatsen van je slot

De fermenteerdeksels van de Fermenteerfabriek hebben een siliconen afsluiter. In de geopende stand, is dit de toegang voor het waterslot. Je draait het slot met een heel lichte draaibeweging in het siliconen gat. Het is niet de bedoeling dat het buisje helemaal dóór het deksel gaat: het hoeft maar net vast te zitten. Doordat de onderkant van het waterslot nauwelijks de pot ingaat, heb je in de pot meer ruimte voor je ferment. De onderkant van het waterslot moet immers vrij liggen. Als het buisje er ver doorheen gaat, heb je een veel grotere kans dat de toegang wordt afgesloten.

Bestellen

De fermenteerpotten van de Fermenteerfabriek worden geleverd met deksel en waterslot. Ook losse deksels en waterslotjes zijn verkrijgbaar.