Hoe maak ik waterkefir

waterkefir maken

Waterkefir maken.

Inhoud van het waterkefir startpakket:

  • 6 gram gedroogde waterkefir (= +/- 50 gram actieve kefir)
  • 60 gram rietsuiker (voor 2 bereidingen)
  • 2 gedroogde ongezwavelde abrikozen (voor 1 bereiding)
  • baking soda (voor het schoonmaken van je pot)
  • handleiding

    Zelf toevoegen:

Water.

Hoe te starten:

Waterkefir maken. De gedroogde korrels zijn in een soort slaaptoestand en moeten eerst weer even tot leven gewekt worden. Iets in de trant van Sneeuwwitje, een prins en een kus….

Neem een grote glazen pot die afsluitbaar is. Een beugelpot met rubber ring of een fermenteerpot zijn ideaal. Maak de pot goed schoon met heet water en de bijgeleverde baking soda. (Kefir houdt niet van chemische schoonmaakmiddelen).

waterkefir maken
De anderhalve literpot is fijn voor waterkefir maken

Doe 500 ml kraan- of bronwater in de pot. Doe de gedroogde waterkefir korrels erbij en voeg de helft (30 gram) van de rietsuiker toe. Roer rustig met een lepel totdat de suiker is opgelost.

Zet de pot nu op een lichte plek, zonder direct zonlicht en wacht… 2 dagen…. Tijdens dag 1 zie je al wat bubbeltjes ontstaan…. Tijdens dag 2 nog meer bubbeltjes.

L  a  n g z a a m  w o r d e n  d e  k o r r e l s  w ak ker..

Ze worden dikker en zwaarder: zo’n 50 gram na 2 dagen. Of langer. De korrels zetten de aanwezige suikers om in melkzuur en koolzuur.

Tijd voor de volgende stap:

Neem een zeef en eventueel een kunststof of glazen opvangbak. Giet de gehele inhoud van de pot door de zeef. Gooi het vocht na de eerste ontwaaksessie weg. Dit is nog niet lekker. Spoel de waterkefir korrels in de zeef af onder koud stromend water.

Dan het echte werk:

Doe weer 500 ml water in de pot, de dikke korrels erbij, 30 gram rietsuiker, de gedroogde vruchten, weer even roeren, 2 dagen laten bubbelen.

Weer alles door de zeef doen, maar nu het vocht opvangen. Vis de vruchten tussen de opgezwollen waterkefir korrels uit en gooi deze weg. Spoel de waterkefir korrels met water.

Doe het opgevangen vocht in de bijgeleverde kunststof fles en laat de drank nog 1 of 2 dagen op kamertemperatuur nagisten. Zodat de smaak goed tot ontwikkeling komt.

De waterkefir korrels doe je weer terug in je pot, je voegt er weer suiker en vruchten bij, wacht weer 2 dagen etc. Zo kun je dus telkens weer waterkefir maken.

To be continued…

Dit proces blijf je herhalen. Omdat de korrels bij periodes vermeerderen (groeien), kun je steeds meer water toevoegen. Meer water betekent ook meer suiker/vruchten. Totdat het eigenlijk voor jouw gebruik te veel wordt. Dan deel je de waterkefir korrels op, zodat je met bijvoorbeeld 100 gram korrels verder kunt. Daaraan voeg je dan 1 liter water toe, met 60 gram rietsuiker en 2 of 3 gedroogde vruchten (100 gram waterkefir = 2 x 50 gram, dus ook 2 x 500 ml water, 2x 30 gram suiker).

Ook lekker: gedroogde vijgen of gedroogde appel. Verse vruchten kunnen ook, maar liever pas bij de tweede gisting. De korrels kunnen soms slecht reageren op de enzymen in vers fruit. Ook kun je variëren met soorten suiker. Maar neem geen kokosbloesemsuiker. Wees creatief en ontdek heerlijke smaken!

Het kan zijn dat het bij jou een beetje anders gaat dan hier staat aangegeven. Dat is heel normaal. Heel veel dingen zijn van invloed: temperatuur, licht, soort vrucht, soort suiker, de bacteriën in de lucht… Heb geduld en blijf proberen. Meestal gaat het dan uiteindelijk vanzelf goed.