Recept venkel, witte kool, wortel fermenteren

Recept venkel fermenteren

Venkel geeft een anijsachtige smaak aan dit heerlijke ferment. Als smaakmaker voegt de gember ook nog een extra toets toe. Probeer dit recept venkel fermenteren maar eens uit!

Ingrediënten:

Venkel
Witte kool of spitskool
Wortel
Een appeltje
Gember

Bereidingswijze:

Was, indien nodig, de venkel en de witte kool. Schil de wortel.
Snijd de venkel in dunne repen. Rasp of snijd de witte kool in lange slierten. Snijd de wortel in plakjes of in lucifertje, net wat jij leuk vindt. Snijd wat schijven gember, zoveel als jij lekker vindt. Verdeel de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de partjes in kleinere schijfjes. De appel dient vooral als smaakmaker voor het hele gerecht. Het kan zijn dat je de gefermenteerde appel niet smakelijk vindt, maar de appelsmaak door het hele gerecht is heerlijk.

Alle groentes zijn gesneden


Neem je lege fermenteerpot, zet deze op je keukenweegschaal en stel de weegschaal in op nul gram. Doe nu alle groente in de fermenteerpot en vul aan met kraanwater, totdat de groente onder water staat. Lees nu af op de weegschaal hoeveel gewicht er in je pot zit. Vermenigvuldig dit met 1,5%. Dit gewicht voeg je aan zout toe.

precisieweegschaal
Zout weeg je met een precisieweegschaaltje

Sluit je pot even af en schud het zout goed door de inhoud van de pot.


Duw alle groentes goed onder het vocht. Vul een plastic diepvrieszakje met pekelwater en leg dit als gewicht bovenop de inhoud van de pot. Dit zakje geeft tegendruk bij het ontstaan van koolzuur in je ferment. Zonder deze tegendruk zou het natuurlijke proces de groentes boven de vloeistof uit duwen. Dan komt er zuurstof bij de groentes en krijgen verkeerde micro-organismen de kans je ferment te bederven.

En nu geduld hebben….
Indicatie van de fermenteertijd:

Begin met proeven na een dag of 10. De vermoedelijke fermenteertijd ligt tussen de 2 en 4 weken. Jouw ferment is goed, zodra JIJ het lekker vindt!