Recept Tomaat Fermenteren

Ingrediënten:

Snack tomaat, bijvoorbeeld 1 kilo
1/2 rode ui per kilo tomaatjes
Water
Zout
3 laurierblaadjes per kilo

Bereiding:

Gele tomaat fermenteren

Was de tomaatjes. Prik met een cocktailprikker een gaatje naast het kroosje van alle tomaatjes. Dat moet omdat de tomaatjes anders openbarsten door het fermenteren.

Prik een gaatje met een cocktailprikker net naast het kroosje

Verwijder het droge vel van de rode ui en snijd hem in mooie schijven.

Kies een pot uit die groot genoeg is. Maak de pot goed schoon.

Zet deze pot op je keukenweegschaal en zet de teller op nul (tarra-knop). Doe je tomaatjes in de pot en verdeel de schijven ui en laurierblad tussen de tomaatjes.

Giet nu kraanwater op de tomaatjes totdat ze onder staan. Lees nu op de weegschaal af hoeveel gewicht er totaal in jouw pot zit. Vermenigvuldig dit met 1,5%. Zoveel zout voeg je toe. Sluit de pot even goed af en schudt ermee zodat het zout goed verspreidt.

Vul een plastic zakje (diepvrieszakje voor voeding) met pekelwater en leg dit als gewicht bovenop je ferment. Vul eventueel je waterslot en installeer dit op je pot. Plak een sticker met de datum op je pot.

Laat de pot nu bij kamertemperatuur fermenteren. Proef regelmatig om te beoordelen hoe de smaak is. Op het moment dat jij de tomaatjes lekker vindt, zijn ze goed en bewaar je ze in de koeling.

Tomaatjes bevatten erg veel water. Waterrijke groentes kunnen slap worden door het fermenteren. Regelmatig proeven zorgt ervoor dat je het slap worden vóór blijft. Het mooist is natuurlijk een stevig, goed gefermenteerd tomaatje.

De ui is in dit ferment voor de smaak. De laurierblaadjes zijn om de tomaatjes zo stevig mogelijk te houden. Daar zorgen de tannines in laurier voor.

Tijdens het fermenteren ontstaat er koolzuur in zowel het water als in de tomaatjes. Als je zo’n tomaatje doorbijt, krijg je een klein ontploffinkje in je mond. Er is immers koolzuur opgebouwd aan de binnenkant van het tomaatje.

Fermentatieduur

Indicatie voor de fermentatieduur: +/- 10 dagen

Fermenteerpotten

Mocht je veel tomaatjes willen fermenteren, dan is een grote fermenteerpot heel fijn om te gebruiken. Als ze goed zijn, kun je ze over kleine potjes verdelen en in de koeling bewaren.