Recept Sushi Gember

Recept Sushi Gember
Sushi Gember, ingemaakt
Ingrediënten voor het recept Sushi Gember:

Verse gember 500 gram
Zeezout 2 eetlepels
Rijstazijn 180 ml (goede supermarkt of Toko)
Water 100 ml
Suiker 125 gram
Eventueel 1 à 2 radijsjes

Bereiding:

Als je aan heel jonge gember kunt komen, heeft dat de voorkeur. Je Sushi Gember wordt dan mooi roze van kleur. Bij het verwijderen van het bruine velletje merk je of je met (heel) jonge of oudere gember te maken hebt: bij jonge gember laat het velletje zich eraf schrapen met de zijkant van een lepeltje. Oudere gember moet geschild worden met een mesje. Wil je bij oudere gember wel een roze tintje, dan snijd je de radijsjes in dunne plakjes en doe je die erbij.

Snijd de geschilde gember in zo dun mogelijke plakjes. Dit gaat het best met een mandoline. Doe de gember met het zout in een kom en hussel het goed door elkaar. Laat dit 30 minuten tot een uur staan. Spoel de gember en draai droog in een slacentrifuge of dep droog met een schone theedoek.

Slacentrifuge

Neem een brandschone pot (vaatwasser op 65 graden is oké) en dito dekseltje. Vul de pot met de gember.
Kook de azijn met de suiker en het water totdat de suiker is opgelost (roeren). Als het temperatuurverschil met de pot erg groot is, verwarm de pot dan of zet een metalen lepel in de pot. Giet het hete azijnmengsel over de gember en sluit de pot direct af. Laat afkoelen. Het deksel zal waarschijnlijk vacuüm trekken.

Bewaar de gember in de koelkast en eet hem bij alles waar je het lekker bij vindt.

Sushi Gember wordt in de Japanse keuken tussen de gerechten gebruikt om smaken in de mond te neutraliseren.

Deze gember van dit recept Sushi Gember is lang houdbaar omdat zowel de azijn als de suiker een conserverende werking hebben. Hoe meer suiker, zout en azijn, hoe langer houdbaar.

Wil je meer weten over inmaken? Volg dan een workshop WECKEN, INMAKEN en DROGEN.