Ingrediënten:
rode uien
1,7% zout
laurierblad
Bereiding:
Verwijder de droge velletjes van de uien. Als je een keukenmachine gebruikt, verwijder je ook het kontje.
Snijd je met de hand of op een mandoline, dan laat je het kontje zitten. Dat functioneert als ‘handvat’.
Snijd de uien in dunne ringen.
Vang de uien op in een grote bak of schaal. Weeg de uien en bereken hoeveel 1,7% hiervan is. Weeg dit gewicht aan zout af en hussel het door de uien.
Doe de uien met het zout over in een fermenteerpot en druk het heel goed aan. Vrij makkelijk laten de uien nu hun vocht los. Blijven duwen totdat de uien onder hun eigen vocht staan.
Vul een plastic zakje met pekelwater en dek hiermee je ferment af. Laat het nu bij kamertemperatuur fermenteren. Proef na een dag of 5.
Duur van het fermenteren: 5 à 14 dagen. Altijd geldt: proeven. En als jij het lekker vindt, is jouw ferment klaar. Bewaar jouw gefermenteerde rode ui in de koelkast.
Lekker bij: alles.
Zoals een boterham met kaas, door salades, als garnering op een crackertje, bij de stamppot, etc., etc.
Heerlijk te combineren met YOi van ZwamBoon!