Recept gefermenteerde witte kool met appel

In de winter is het aanbod van groente veel kleiner dan ’s zomers. Om toch makkelijk aan de nodige vitamine C te komen, is zuurkool een heel mooie groente.

Met dit recept maak je een zuurkool als rauwkost. Al na zo’n twee weken is dit gerecht lekker op smaak.

recept gefermenteerde witte kool
Gefermenteerde witte kool met appel en karwijzaad

Ingrediënten recept gefermenteerde witte kool

voor 1 liter pot:
Ongeveer 700 gram witte kool
Ongeveer 100 gram appel
1/2 theelepel karwijzaad óf 35 gram bieslook
1,5% zout, dat is 12 gram

Bereiding

Bij dit recept maken we gebruik van melkzuurbacteriën, micro-organismen die van nature op de groentes en in de lucht aanwezig zijn.

In de winter is het aanbod van groente niet zo groot. Witte kool is echter volop verkrijgbaar en zit boordevol vitamine C. Met dit recept gefermenteerde witte kool maak je zuurkool die je rauw als salade kunt eten. Er zit een groot verschil tussen de versie met bieslook en die met karwijzaad. Probeer ze allebei!

Verwijder eventuele slechte bladeren van de kool en snijd de kool fijn op een mandoline, in de keukenmachine of met de hand. Rasp de appel grof of snijd hem in kleine stukjes. Weeg de kool en de appel en voeg 1,5% aan zout toe. Laat dit even een uurtje  bij kamertemperatuur staan. Knijp zo lang in de kool totdat er flink vocht uitkomt. Doe het dan in je fermenteerpot en  druk elke laag heel stevig aan. De kool  moet onder eigen vocht komen te staan. Dek af met een plastic zakje met zout water (1,5%) of met een fermenteergewichtje.

Indicatie: 2 weken. Eventueel narijpen in de koelkast.