Recept fermenteren Rettich

Rettich is eigenlijk een heel grote en lange radijs. De smaak is licht scherp, mosterdachtig. Gewone radijsjes zijn niet altijd verkrijgbaar en soms flink aan de prijs. Rettich is ook midden in de winter verkrijgbaar. Voor de workshop fermenteren gaan wij naar Hanos, maar in de goed gesorteerde supermarkt kom je ze ook wel tegen. Of misschien zit er een Turkse winkel bij je in de buurt?

Ingrediënten voor 4 personen:

500 gram rettich
2 flinke schijven mierikswortel
Verse dille
Verse dragon
Tanninerijk blad: laurier of mierikswortelblad
Water
Zout 1,5% van het totale gewicht in de pot

Bereiding

Kleine radijsjes verliezen helaas hun kleur in het fermentatieproces. De kleur trekt uit de radijs en komt in het fermenteervocht terecht. Rozig fermenteervocht krijg je dan.

Hoe maak je dit recept fermenteren Rettich:

Schil de rettich en snijd hem op een mandoline in dunne plakken. Op de afbeelding zijn ook wat radijsjes toegevoegd. Omdat ik ze had liggen én het er erg leuk uit ziet op de foto.

recept fermenteren rettich

Zet je schone en lege pot op je keukenweegschaal en zet die op nul. Doe nu alle gesneden rettich erin en drapeer de kruiden mooi tegen het glas aan.
Als alles erin zit, vul je het aan met water totdat de groente onder staat. Kijk nu op het display van je weegschaal hoeveel de inhoud van je pot weegt. Bereken hoeveel 1,5% daarvan is (bijv. 750 gram: 750 x 1,5% = 11,25 gram zout). Voeg het zout toe, doe de deksel erop en schudden maar.

Duw alle groentes stevig naar beneden, dek het ferment af met een zakje met pekelwater. Sluit de pot af.

Indicatie van de fermenteertijd: 7 dagen.

Eet smakelijk!