Ingrediënten voor recept bieten wecken:
Gekookte biet 500 gram|
Ui 1
Augurk 1 flinke of 2 kleine
Eventueel wat bosui
Azijn 4%
Water
Snufje zout
Eventueel suiker naar smaak
Bereiding:
In dit recept bieten wecken, worden de bieten vooraf gekookt. Snijd de bieten in plakjes van max. 4 mm dikte. Snijd de ui in ringen. Snijd de augurk in gewenste stukjes. Doe alle groente bij elkaar en vermeng dit. Vul een WECK-pot met de groente tot bovenaan de pot.
Maak een mengsel van 1 deel azijn en 1 deel water. Bijvoorbeeld 250 ml azijn en 250 ml water. Doe een snufje zout bovenop de groente. Vul de pot af met het azijnmengsel.
Sluit de WECK-pot op de juiste manier. Zie onze Workshop WECKEN, INMAKEN en DROGEN. Zet de pot in een pan met water met een klein scheutje azijn (azijn voorkomt kalkaanslag op je WECK-pot). Breng dit samen naar het kookpunt. De pot moet 30 minuten koken. Dan haal je de pot eruit en laat je de pot aan de lucht afkoelen. De klemmen gaan er pas af, als de pot is afgekoeld.
Deze bietjes zijn lekker bij gebakken aardappeltjes, maar ook heerlijk als haringsalade:
Snijd 3 zure of zoute haringen in stukjes en roer dit door de bietjes. Voeg een flinke schep crème fraîche toe en roer goed door. Dit is heerlijk als salade voor de lunch!