Reacties van deelnemers

Reactie van Leon

Hallo Arja en Bert,

Dank voor deze reminder. En ook nog veel dank voor de leuke en leerzame workshop van precies een week geleden!

Ik kom nog wel een keer langs om een paar extra potten te kopen, want ik wil echt proberen om het hele jaar door te gaan fermenteren.
De workshop was de inspiratie hiervoor. Complimenten hoe jullie dit doen!

Met hartelijke groeten,

Leon

Reactie van Annette

Hoi Arja,

De kimchi pruttelde behoorlijk. Ik had de pot, denk ik, iets te vol gedaan. Dus er steeg vocht op in het water slot. Vanmiddag even geproefd. Heerlijk. Voor de zekerheid heb ik maar iets zout water erbij gedaan zodat de groenten wel onder staan. Is dat handig of juist niet? Het meest handige is natuurlijk om de pot niet te vol te doen 😉

Vandaag ook begonnen met yoghurt te maken mbv de starter van EkoPlaza. Ik ben heel benieuwd. Als het te dun is, laat ik het wel in een vergiet met theedoek iets uitlekken.
En ik heb uien te fermenteren gezet. Mijn plank in de keuken staat nu vol met alle flessen en potten. Geweldig!

Dank je wel voor het logboek, de recepten en de foto’s!

Hartelijke groet,
Annette

Reactie van Maria

Ik wou nog even melden dat ik het een gave en interessante workshop heb gevonden. Ik heb echter wel een klein mesje gemist bij het werkmateriaal. Ik vond het erg onhandig snijden om de kleine harde kern uit sommige groenten te snijden met dat hele grote mes. Ik heb me daardoor in m’n vinger gesneden en ik was niet de enige die dat ongelukje had in de groep. Misschien een tip om een klein mesje aan het werkmateriaal toe te voegen.

Jullie doen mooi en goed werk. Fijn dat jullie er zijn. De wereld wordt er gezonder van. Bedankt. Maria

Had er maar om gevraagd, Maria, dan hadden we een kleiner mesje voor je gepakt. We leggen het niet standaard neer, want we zijn niet zo dol op afwassen...

Reactie Jantina

Ik heb een starterspakket voor de waterkefir gekocht. Ik maak de kefir nu in een weckpot.

Nu is er bij mij twijfel ontstaan….

Moet dit met gesloten deksel of een filter/doekje met elastiek.

Ik dacht ik vraag het Arja.

We fermenteren wat af. Nu ook yoghurt van rauwe (zelf gepasteuriseerd)  melk gemaakt en Labneh. 

Heerlijke manier om goed voor jezelf en je naasten te zorgen.

 Ik voel me een heuse priesteres in mijn keukentje:)

 Het werkt aanstekelijk. 

Dank.. Jantina

Reactie Bernadette

Wat heb ik genoten zaterdag! Toen ik de foto van mij met potten doorstuurde viel het andere mensen ook op, zo stralend stond ik erbij.
Hartelijk dank voor de bijlagen, ga ik mee aan de slag.
Een van de eerste dingen die is nu ‘s morgens doe als ik ben opgestaan, is even naar mijn potten gaan en ze laten puffen. Ze hebben een mooie plek gevonden.
Een van deze dagen ga ik met mijn man het filmpje van jullie via de website bekijken, dan is het wat levendiger dan de verhalen die ik steeds enthousiast te berde breng. En dan gaan we binnenkort als eerste proeven van de kimchi..spannend!
Ik laat jullie binnenkort via e mail weten hoe mijn buik reageert op regelmatig gefermenteerd eten. Na zaterdag is het helemaal goed gegaan.
Met de waterkefir ben ik nog niet begonnen, nog even tijd kiezen om het met aandacht te doen.

Voor nu wens ik jullie een mooie dag. Ik vond het een super ervaring, heb het vriendinnen verteld en het spijt me nu achteraf dat ik niet een vriendin gevraagd heb om de workshop samen te doen. Maar delen met Henk is al fijn om te doen.
Hartelijke groet van Bernadette van der Ende

Reactie Dinie

Vanmiddag de cursus fermenteren gehad in de fermeteerfabriek van Bert en Arja. Verschillende groenten gesneden en bewerkt. Ook geproefd van de verschillende hapjes met YOi van ZwamBoon. Uiteindelijk een heerlijke maaltijd met de verschillende gerechten.
Een waardevolle middag, veel geleerd, heerlijkheden geproefd en dat allemaal te gunste van ons lijf. Wie zijn lijf en darmen wil verwennen volg dan deze cursus fermenteren. Niet alleen nuttig en leuk om met eten bezig te zijn maar ook nog eens erg gezellig.

Dinie

Reactie Noa

Lieve Arja & Bert,

Afgelopen zaterdag heb ik volop genoten van jullie fermenteer workshop!
Het was 3XL: Leuk-Lekker-Leerzaam! 😀

Jullie doen het samen ontzettend leuk, hebben alles mooi en supergoed uitgerust (zo’n vrolijk schortje staat nu op m’n verlanglijstje ;D )
Écht een inspiratie! Dank daarvoor!
Ik vind het een workshop die eigenlijk zeker 75,- waard is!!

Hartelijke groet,
Noa