Hartige rabarber met knoflook
Ingrediënten:
500 gram rabarber
2 teentjes knoflook
8,5 gram zout (1,7% van 500 gram)
pekelwater met 1,7% zout
Deze hartige rabarber is lekker bij een (geitenkaas)salade of bij gerookte vette vis.
Zoetzure rabarber met gember
Ingrediënten:
500 gram rabarber
10 gram verse gember
1 kaneelstokje
8,5 gram zout (1,7% van 500 gram)
pekelwater met 1,7% zout
Deze zoetzure rabarber is lekker als dessert.
Bereiding
Verwijder de bladeren van de rabarber en snijd de steelaanzet eraf. Was de stelen en snijd ze in stukken. Dat kunnen kleine stukjes zijn, maar lange stengels zoals op de foto zijn ook heel mooi. Die staan leuk in de pot hieronder!
Kies je voor knoflook, verwijder dan het velletje van de knoflook, zonder het kontje eraf te snijden. Onbeschadigde knoflook blijft mooi wit.
Ga je voor de zoetzure variant, dan snijd je de gember in plakjes (voor een lekkere hint van gember) of zo klein mogelijk (voor een duidelijke gembersmaak).
Vul je pot met de rabarber, jouw smaakmakers (knoflook of gember & kaneel) en het zout. Vul af met pekelwater tot ongeveer 2 cm onder de rand van jouw pot.
Pekelwater maken:
Los 17 gram zout op in een liter water (kamertemperatuur). Giet dit water over de rabarber, totdat het onder water staat. Doe er een plastic zakje met hetzelfde zoute water op. Dit zakje duwt de rabarber onder water. Zet de pot op een bordje en laat het bij kamertemperatuur fermenteren. Heb je geen waterslot, laat de pot dan regelmatig even puffen, zodat het koolzuur weg kan.
Proef regelmatig of het naar jouw smaak is. Rabarber fermenteert vrij snel, na een dag of 10 is het klaar. Is jouw rabarber op smaak, dan bewaar je het in de koeling.