Pikante bloemkool

Ingrediënten voor 1 liter pot:

1 bloemkool

2 teentjes knoflook of 1 tl knoflookpoeder

10 gram verse gember fijngesneden

1/2 eetlepel bruine suiker

1/2 theelepel sambal oelek

Water

Zout (1,7% van het totale gewicht in je pot)
Bereiding

Bij dit recept maken we gebruik van Lactofermentatie. Micro-organismen zijn van nature op de groentes en in de lucht aanwezig.

Pers de knoflook en rasp de gember. Doe hier de bruine suiker en de sambal bij. Meng dit goed door elkaar. Voeg eventueel een beetje water toe, zodat er geen klontjes in blijven zitten. Zet dit even opzij.

Verwijder de bladeren van de bloemkool en spoel hem even af onder koud stromend water. Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd deze in plakken van maximaal 1 cm dikte. Je krijgt nu een soort boompjes. Houd je nog veel  stronk over, dan kun je dit in blokjes snijden.

Neem een pot die groot genoeg is, zet die op je keukenweegschaal en zet de weegschaal op nul. Doe de bloemkool samen met je specerijen in de pot. Voeg kraanwater toe totdat al je groente onder water staat. Kijk hoeveel gewicht er nu in je pot zit. Voeg minimaal 1,7% van dit gewicht aan zout toe.

Schud de pot even, zodat het zout en de specerijen zich goed verdelen. Maak de binnenrand schoon en dek af met een zakje zout water.

Laat bij kamertemperatuur fermenteren. Dit ferment is goed zodra de bloemkool zuur smaakt en jij hem lekker vindt.

Bewaar je ferment nu in de koeling.