NATTO

Natto, de natuurlijke bron van vitamine K2

Wat is natto:

Als je peulvruchten laat fermenteren met de bacterie ‘Bacillus Subtilis Natto’, ontstaat Natto.

Waarschijnlijk is dit proces ooit in Japan ontstaan. Daar is het dagelijkse kost. Zelfs kleine kinderen eten het al. Natto heeft grote gezondheidsvoordelen.

Traditioneel Japans ontbijt

Hoe wordt het gemaakt:

De peulvruchten (van origine sojabonen, maar wij gebruiken biologische bruine bonen uit ons eigen Zeeland) worden gewassen, geweekt en gekookt. De bacterie wordt aan dit mengsel toegevoegd en dit mengsel mag bij 40°C een volle dag fermenteren. Het fermentatieproces werkt als een ‘knipmachine’. Lange, moeilijk verteerbare, eiwit- en koolhydraat-structuren, worden als het ware in stukjes geknipt. Hierdoor worden peulvruchten licht verteerbaar. Na het fermenteren mag het nog een tijdje rijpen in de koeling. Het resultaat is een gefermenteerd product dat draden trekt als je het met een lepel opschept. Het ziet er misschien niet erg smakelijk uit met die draden, maar als je daar overheen stapt, is er weinig aan de hand.

natto draden
De karakteristieke draden

Hoe smaakt natto van bruine bonen:

Naar onze mening nauwelijks anders dan gewone bruine bonen. Nootachtig, crèmig. Het mondgevoel is wel wat zachter dan we gewend zijn van gewone bruine bonen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen:

Natto bevat veel vitamine K2. De bacterie Bacillus Subtilis zet enzymen in de bruine bonen om in o.a. natuurlijk vitamine K2 (in de best opneembare vorm menaquinone-7). Vitamine K2 is belangrijk voor onze calciumstofwisseling. Het zorgt ervoor dat calcium zich niet vasthecht aan onze vaatwanden (aderverkalking). Hierdoor blijven de aderen soepel, zodat ze ons bloed goed naar onze organen kunnen transporteren. Goed voor hart en vaten (denk aan hoge bloeddruk), dus. Daarnaast zorgt vitamine K2 voor een goede opname van calcium in onze botten. Het gaat osteoporose (botontkalking) tegen.

Vitamine K2 kan ook gemaakt worden door ons eigen lichaam. Op de voorwaarde dat je microbioom (voorheen darmflora genoemd) die bacteriën bevat, die K2 kunnen aanmaken. En daar gaat het nogal eens mis. Daarom is het prettig dat we ook via onze voeding K2 kunnen binnenkrijgen. Natto bevat, voor zover bekend, de enige plantaardige bron van vitamine K2. Goed nieuws voor veganisten, dus.

Waar koop ik biologische natto van Zeeuwse bruine bonen:

Natto is verkrijgbaar bij ZwamBoon in de Nettenfabriek in Apeldoorn.
De biologische natto van Zeeuwse bruine bonen kost 4,50 euro per 175 gram.