Kombucha

Kombucha

Kombucha is een eeuwenoude drank, die wordt gebrouwen met een theezwam (SCOBY). Het wordt ook wel ‘Thee van het eeuwige leven‘ genoemd.

De basis bestaat uit gezoete thee, waaraan een SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) wordt toegevoegd. Deze SCOBY is een symbiose van verschillende bacteriën en gisten, die samen een krachtige barrière vormen voor potentieel gevaarlijke bacteriën.

Kombucha scoby
De drijvende schijf is de SCOBY

De micro-organismen in de SCOBY zetten de koolhydraten uit de suiker om in melkzuur en alcohol. De alcohol wordt vervolgens door de azijnzuurbacteriën in de SCOBY omgezet naar azijnzuur. Dit azijnzuur geeft het typische zure smaakje aan deze probioticadrank.

Sinds ruim 2000 jaar worden er geneeskrachtige eigenschappen aan Kombucha toegedicht. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek hiernaar bestaat niet echt. Simpelweg omdat er geen farmaceutisch verdienmodel is. Iedereen kan voor weinig geld zelf deze probioticadrank maken.

Hoe maak ik mijn eigen Kombucha?

Het begint allemaal met de theezwam (SCOBY). Die kun je kopen in onze webshop. Je zet thee (echte thee, geen kruidenmelanges) en voegt daar suiker aan toe. Ongeveer 4 gram thee per liter en 50 gram suiker. Als dit mengsel op kamertemperatuur is, voeg je de SCOBY toe. De SCOBY wordt geleverd in wat kant en klare probioticadrank. Die drank giet je, samen met de SCOBY, bij je nieuwe theemengsel, zodat het geheel al direct een zuurtje heeft.
Nu is het een kwestie van tijd. Een dag of 10 wachten en je eerste Kombucha is klaar. Je tapt een deel van de probioticadrank uit jouw pot af en vult de pot weer aan met afgekoelde gezoete thee. Stel je hebt een pot met 3 liter Kombucha: je tapt een liter af en zet die in de koeling om later te drinken. Je zet een liter nieuwe zoete thee en giet dit in je pot. En over 10 dagen herhaal je dit proces.

SCOBY met Kombucha
SCOBY met een deel Kombucha

Direct een SCOBY (theezwam) bestellen.

Gezondheidsvoordelen van Kombucha

Ontgifting van het lichaam

Kombucha helpt bij de ontgifting van het lichaam. Het bevat veel van de enzymen en bacteriële zuren (melkzuur) die ons lichaam produceert en/of gebruikt voor de ontgifting van ons systeem. Dit ontlast de lever en vermindert de belasting van de alvleesklier (pancreas).

Gewrichten

Kombucha bevat glucosamine, een aminozuur dat kan helpen bij gewrichtsproblemen (kraakbeen).

Spijsvertering

Omdat het van nature wordt gefermenteerd met een levende kolonie bacteriën en gisten (de SCOBY), bevat kombucha probiotica. Dit heeft talloze voordelen, zoals een verbeterde spijsvertering, het bestrijden van een teveel aan candida (schadelijke gisten), mentale helderheid en stemmingsstabiliteit. Probiotica kan helpen bij fibromyalgie, depressie, angst, enz.

Immuunsysteem

Kombucha is buitengewoon rijk aan antioxidanten. Antioxidanten stimuleren het immuunsysteem en kunnen meer energie geven.

Uitgebreide informatie over de gezondheidsvoordelen van Kombucha:

Gezondheidsvoordelen van Kombucha

Zijn al die gezondheidsclaims voor Kombucha waar?


Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit allemaal aantoont. Het is vooral gebaseerd op ervaringen van gebruikers. Al duizenden jaren. En iets blijft niet voor niets zolang bestaan, denken wij.
Kombucha is een drank die je gezondheid bevordert. Het zorgt ervoor dat het zelfgenezend vermogen van je lichaam kan werken. Het helpt je lever bij het verwijderen van schadelijke stoffen, het zorgt voor een beter microbioom (vh darmflora) en er zitten vitamines, enzymen en zuren in die je gezondheid een boost geven.

Regelmatig (dagelijks) gebruik van Kombucha verbetert je immuunsysteem, geeft je meer energie en stelt je lichaam in staat om van kleinere en grotere kwalen te genezen. Uiteraard is het geen wondermiddel dat binnen een dag werkt, maar velen merken al vrij snel dat het veel voor je welbevinden kan doen.