Knolselderij fermenteren en recept selleriesalade

Knolselderij in een fermenteerpot van 1,75 liter

Ingrediënten voor 1 liter pot:

600 gram knolselderij
10,2  gram zout (1,7%)
0,5 theelepel dillezaad
Pekelwater om op te vullen met 1,7% zout

Het dillezaad bevat veel tannine. Tannine zorgt ervoor dat celwanden iets steviger blijven. Hierdoor blijft de knolselderij dus iets knapperiger.

Ingrediënten voor selleriesalade:

250 gram gefermenteerde knolselderij
30 ml (2 eetlepels) Griekse yoghurt
30 ml (2 eetlepels) mayonaise
5 ml (1 theelepel) Franse mosterd
5 ml (1 theelepel) appeldiksap of ander zoetje

Heerlijk op een plakje YOi van ZwamBoon

Tijdens de workshop fermenteren van de Fermenteerfabriek maak je kennis met YOi van ZwamBoon. Deze selleriesalade vormt een prachtige combinatie met een plakje YOi. Heb je het nog in huis of wil je het even bestellen: met deze link kom je op onze website www.zwamboon.nl. Een YOi abonnement kun je nemen op www.yoifood.nl

YOi van ZwamBoon lekker met selleriesalade
Lekker op YOi van ZwamBoon

Bereiding fermenteren knolselderij:

Julienne gesneden

Bij dit recept maken we gebruik van Lactofermentatie. Micro-organismen zijn van nature op de groentes en in de lucht aanwezig.

Verwijder de schil van de knolselderij en snijd de knol in grote stukken. Spoel de stukken even af onder koud stromend water.

Je kunt de knolselderij julienne snijden (smalle lange repen), in blokjes (brunoise) of in schijfjes.

Meng de gesneden knolselderij met het zout en het dillezaad. Doe dit in je fermenteerpot en vul aan met pekelwater, totdat alles mooi onder staat.
Dek af met een zakje met zout water, zodat de groente onder de vloeistof blijft.

Laat dit ongeveer 10 dagen fermenteren. Proef of het mooi zuur is. Zo niet, dan laat je het nog door fermenteren. Zodra de smaak goed is, bewaar je het in de koeling. Je kunt de knolselderij nu zo eten of het verder verwerken tot bijvoorbeeld een selleriesalade:

Bereiding selleriesalade:

Roer yoghurt, mayonaise, mosterd en eventueel het zoetje door elkaar en meng dit door 250 gram van de gefermenteerde knolselderij. Proef en voeg eventueel nog peper en/of zout toe.Eet smakelijk!