Groentes: er zit een wit laagje op mijn ferment. Wat nu?

Dat kunnen twee dingen zijn: schimmel of kaam gist.

Kaam (of kahm) is een onschadelijk gist dat als een dun wittig, poederig laagje begint. Als je het zijn gang laat gaan, gaat het eruit zien als gekreukeld vloeipapier. Schep het witte spul eraf met een lepel of dep het op met schoon keukenpapier. Als je een zakje als gewicht erop gebruikt, spoel het zakje dan met heet water af of doe er een nieuw zakje met pekelwater op.

Kaam is onschadelijk voor de gezondheid. Het kan de smaak aantasten. Probeer zo vers mogelijke groente te gebruiken om dit te voorkomen.

Heb je een groenachtige verkleuring op een stukje groente dat boven de vloeistof zit, dan heb je te maken met schimmel. Verwijder dit stukje en gooi het weg. Als je een zakje als gewicht gebruikt, spoel dit dan even af met heet water of doe er een nieuw zakje op. Je kunt je ferment dan gewoon laten door fermenteren.

Kaam