Ook wel Dolma, Dolmadakia en Dolmes genoemd. En druivenbladeren worden ook vaak wijnbladeren genoemd. Gefermenteerde druivenbladeren zijn heel goed te gebruiken in dit recept gevulde druivenbladeren.
Algemene bereidingswijze
Met dit recept gevulde druivenbladeren ben je wel even bezig in de keuken. Als je eenmaal handig bent met het indraaien van de vulling, draai je er je hand niet voor om. Het resultaat is verrassend lekker!
Spoel de (gefermenteerde of verse) druivenbladeren koud af en laat uitlekken.
Leg een druivenblad met de achterkant naar boven en vul met 1 eetlepel vulling (recepten zie hieronder).
Vouw de zijkanten naar binnen en rol dan naar de punt toe.
Stapel de gevulde druivenbladeren in een (stoof) pan. Lekker strak tegen elkaar, dan blijven het mooie pakketjes. Besprenkel met olijfolie, leg er een bord op en vul de pan met water of bouillon, totdat het onder staat. Laat 45 minuten op een laag vuur sudderen.
Serveer met een beetje vers citroensap.
Heerlijke met tzatziki!
Mogelijke vullingen
Vegan:
2 grote uien fijngesneden
300 gr rondkorrelige rijst gekookt
6 bosuitjes gehakt
20 gr verse dille
1 el fijngehakte munt
1 el citroensap
olijfolie naar smaak
zout en peper
Alle ingrediënten door elkaar mengen, met olijfolie smeuïg maken en in het blad rollen.
Meaty:
500 gr gehakt naar keuze
2 uien, gesnipperd
150 gr rondkorrelige rijst gekookt
2 tl munt, fijngehakt
2 el peterselie, fijngehakt
1 el dille, fijngehakt
Sap van 1 citroen
Olijfolie
Zout en versgemalen zwarte peper
Optioneel: kaneel
Kippen- of groentebouillon om de pan mee af te vullen
Alle ingrediënten door elkaar mengen, met olijfolie smeuïg maken en in het blad rollen.
Wil je meer inspiratie? Zoek dan op internet op dolma, dolmades of dolmadakia.