Wat fermenteren is lees je hier.
Gefermenteerd voedsel verhoogt de diversiteit van het microbioom en vermindert ontstekingen
Onderzoekers van de Stanford School of Medicine deden onlangs een klinische studie naar de invloed van
– gefermenteerd voedsel
– vezelrijk voedsel
op het darm microbioom en het immuunsysteem.
Eén van de conclusies: eten van gefermenteerde voeding verhoogt het aantal soorten darmmicroben én vermindert tekenen van ontsteking.
Het eten en drinken van gefermenteerde voeding heeft dus invloed op ons microbioom.
Het was een kleine studie: 36 gezonde volwassenen die 10 weken een dieet volgden met
– gefermenteerd voedsel
– of vezelrijk voedsel
Ze kozen voor deze twee diëten, omdat er veel informatie is over de gezondheidsvoordelen van beide.
De effecten op het microbioom en het immuunsysteem van beide diëten verschilden flink.
Het dieet met gefermenteerd voedsel
Gefermenteerd voedsel: denk aan waterkefir (Kebucha), yoghurt, kefir, kimchi, zuurkool en kombucha.
Invloed van gefermenteerd voedsel op het microbioom
Het gefermenteerde voedsel verhoogde het aantal soorten darm microben. Grotere porties versterkten dit effect nog. Hierdoor werd door grotere porties de invloed van gefermenteerd voedsel op het microbioom verhoogd.
“Dit resultaat is verbluffend” zegt Justin Sonnenburg, PhD en universitair hoofddocent microbiologie en immunologie aan de Stanford School of Medicine:
Een eenvoudige verandering in het eetpatroon verbetert het microbioom van gezonde volwassenen.
Invloed op ontstekingen
Vier typen immuuncellen waren minder geactiveerd. Bloedmonsters toonden aan dat de waardes van 19 ontstekingseiwitten gedaald waren. Eén van die ontstekingseiwitten, Interleukin 6, heeft een link met o.a. diabetes II, reumatoïde artritis en chronische stress.
Conclusie:
diëten met microbiota kunnen de immuunstatus veranderen.
Er is dus een duidelijke invloed van gefermenteerd voedsel op het microbioom.
Dit is een veelbelovende manier om ontstekingen bij gezonde volwassenen te verminderen.
Het dieet met vezelrijke voeding
Dit dieet was rijk aan groenten, fruit, peulvruchten, ongeraffineerde granen, zaden en noten.
Het aantal verschillende soorten van het microbioom veranderde niet.
Ook de 19 ontstekingseiwitten bleven hetzelfde.
De verwachting was dat dit vezelrijke dieet de diversiteit van het microbioom zou verhogen. Dit was dus niet zo. Niet in een periode van slechts 10 weken.
Er is veel bewijs dat onze voeding ons darm microbioom vormt. We krijgen de microben dus via ons eten binnen.
Het darm microbioom kan ons immuunsysteem en onze gezondheid beïnvloeden. Een lage diversiteit microben in ons microbioom wordt gelinkt aan diabetes en obesitas (overgewicht).
Chronische ontstekingsziekten groeien explosief. Daarom werd dit onderzoek opgezet. Heb je met een dieet van gefermenteerd voedsel een manier in handen om chronische ontstekingsziekten te bestrijden?
Het onderzoek wordt uiteraard vervolgd.
Bron: https://www.leefbewust.com/gfermenteerd-voedsel-verhoogt-diversiteit-microbioom-en-vermindert-ontstekingen/