Fermenteerpotten

Fermenteerpotten van 1, 1 1/2 en 3 liter

Fermenteren kun je veilig in een fermenteerpot met een waterslot. Hierdoor wordt fermenteren gemakkelijk en heb je er niet veel omkijken naar. De Fermenteerpotten van de Fermenteerfabriek zijn van het bekende Duitse merk WECK. Degelijke potten met een goed passend deksel. In het deksel zit een gaatje waarin het waterslot precies past. Als het waterslot eruit is, kan het deksel worden afgesloten met de siliconen sluiter. Handig voor in de koelkast.

Je kunt ook fermenteren in beugelpotten. En oude Hak-potjes zijn ook bruikbaar. Bij gebruik van dit soort potten (zonder waterslot) moet je zelf de oplopende (koolzuur)druk in de gaten houden. Die druk moet je regelmatig handmatig laten ontsnappen.

Hoe werkt een waterslot

Door het fermenteren ontstaat koolzuur in je fermenteerpot. Dit koolzuur drukt als eerste de zuurstof weg. Boven de oppervlakte van je ferment zit zuurstof. Die zuurstof gaat via het pijpje van het waterslot naar buiten. Dit is één van de voordelen van een waterslot: minder tot geen zuurstof in je fermenteerpot. Waarom is dat een voordeel: omdat je ferment zoveel mogelijk zuurstofarm moet zijn. In een zuurstofarme omgeving zijn melkzuurbacteriën namelijk happy, terwijl veel andere micro-organismen hierin niet kunnen leven.

Gebruik je een beugelpot of een andere afsluitbare pot als fermenteerpot, dan moet je de overdruk telkens laten ontsnappen (puffen van de pot). Op dat moment kan zuurstof van buiten de pot in. Dit is geen onoverkomelijk probleem, maar zonder zuurstof is net even beter.

Hoe vul je het waterslot van je fermenteerpot

Je trekt je waterslot uit het witte deksel van je fermenteerpot en zoekt een kraan op. Het rode dopje haal je er even af, zodat je via de bovenkant water in het waterslot kunt laten lopen. Het waterslot heeft een S-vorm, met twee kleine reservoirs. Als je goed kijkt, zie je daarop streepjes staan. Vul het waterslot zo, dat de reservoirs ongeveer tot de streepjes gevuld zijn. Sluit je waterslot af met het rode dopje. Duw het waterslot terug in het gat van het witte deksel. Video vullen waterslot.

Met of zonder rood dopje op je fermenteerpot

Als de inhoud van de fermenteerpot lekker gaat fermenteren, ontstaat een fermenteergeurtje. Die geur komt door het waterslot naar buiten. Fruitvliegjes zijn hier dol op en komen erop af. Doordat het rode dopje erop zit, kunnen ze niet in het waterslot komen. Hetzelfde geldt voor andere vervuilingen van buitenaf. Denk aan stof, kattenhaar etc.

Kijk je goed naar de binnenkant van het rode dopje, dan zie je drie kleine palletjes. Die zorgen ervoor dat het waterslot de koolzuur door kan laten naar buiten. Het dopje sluit het waterslot dus niet hermetisch af. Het is simpelweg om viezigheid buiten het ferment te houden.

Hoe ziet een werkend waterslot eruit

Nou zo: waterslot op een fermenteervat. Je ziet op de video dat de druk de vloeistof uit het eerste reservoir naar het tweede heeft geduwd. In een kleine fermenteerpot gaat het er iets minder heftig aan toe. Maar iets vergelijkbaars gaat gebeuren.

Er loopt vloeistof uit de fermenteerpot in het waterslot. Wat nu?

Dat gebeurt heel vaak bij fermenteren. De koolzuur stuwt alles in de fermenteerpot omhoog. Dat is een van de redenen waarom er iets bovenop het ferment moet liggen om tegendruk te geven. In eerste instantie gaat het ferment omhoog binnen de pot. Maar als er te weinig ruimte is, zoekt het ferment een andere weg. De weg van de minste weerstand is dóór het pijpje van het waterslot omhoog. Het troebele fermenteervocht zie je opstijgen in het waterslot.

Dat is helemaal niet erg. Je haalt gewoon het waterslot weer uit het witte deksel en spoelt het uit onder de kraan. Opnieuw vullen en er weer op zetten. Als je pot duidelijk te vol is, kun je overwegen er wat uit te halen. Of het zakje met pekelwater wat kleiner te maken.

Als het klaar is, kan de pot in de koelkast

Zodra jij de smaak goed vindt, is jouw ferment klaar. Je wilt dan dat het fermentatieproces stopt. Dat doe je door de pot in de koeling te zetten. Met het fermenteerslot erop is dat misschien niet zo handig. Daarom zit er een siliconen afsluiter op de potten. Dan kan de pot afgesloten je koelkast of kelder in.

fermenteerdeksel met afsluiter

Waar je op moet letten

Het koolzuur moet via de onderkant van het waterslot (het pijpje dat door het witte deksel steekt) naar buiten. Als die onderkant niet vrij is, kan de druk niet naar buiten worden afgevoerd. Vaak zit de onderkant tegen het zakje met pekelwater aan. Hierdoor werkt het waterslot niet. Kijk dus altijd even vanaf de zijkant van je fermenteerpot of de onderkant het pijpje vrij ligt.
Als dat niet zo is, heb je verschillende oplossingen:
– pijpje iets omhoog trekken
– zakje met pekelwater verkleinen (lucht neemt overbodig ruimte in)
– een schep groente eruit halen

gewicht voor fermenteren
WECK gewicht voor fermenteren doorsnede 8 cm

Fermenteerpot kopen

Via onze webshop verkopen wij originele Weck Fermenteerpotten. De formaten zijn 1 liter of 3 liter.

fermenteerpotten
Fermenteerpot 1 liter
1 liter
1,5 liter
3 liter