Fermenteer recepten

Zit er een fermenteer recept voor jou bij?

Tijdens de Workshop Fermenteren maak je zuurkool, veganistische kimchi en een ‘ferment van het moment’. Je krijgt een boekje mee naar huis, waar de theorie over het fermenteren in staat. Ook staan daar nog een paar andere fermenteer recepten in. Welk fermenteer recept ga jij thuis uitproberen?

Na de Workshop Fermenteren krijg je regelmatig een nieuw fermenteer recept toegestuurd. Hiermee hopen wij je te blijven inspireren.

Als je eenmaal weet hoe je moet fermenteren, kun je zelf je eigen fermenteer recepten maken. Je kunt bijvoorbeeld verschillende groentes met elkaar combineren. Daardoor krijg je soms verrassende resultaten. Ook kun je experimenteren met smaakmakers. Smaakmakers zoals kruiden en specerijen. Maar je kunt ook fruit als smaakmaker toevoegen. Fruit wordt meestal niet lekkerder als je het fermenteert, maar je kunt fruit wel mee fermenteren om de smaak van je groente te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een appeltje mee fermenteren met pastinaak. De pastinaak krijgt dan wat ‘appeligs’.

Je weet van tevoren niet hoe een combinatie van groentes zal smaken. Daarom is het slim om het met kleine hoeveelheden uit te proberen. Bewaar eens een tijdje de glazen potjes die je anders naar de glasbak zou brengen. Omdat ze ideaal zijn om kleine hoeveelheden in te fermenteren. Gooi restjes groente niet weg, maar fermenteer ze!

Fermenteren is experimenteren. Vaak is het lekker. Soms valt het tegen. Lekker is leuk, niet lekker niet. Maar daar leer je van.