FERMENTEER LOGBOEK

Gratis digitaal fermenteer logboek

Stuur een mail naar info@fermenteerfabriek.nl een vraag het gratis digitale fermenteer logboek aan.

fermenteer logboek

Print de PDF uit en je hebt een fermenteer logboek waarin je alle gegevens van jouw experimenten kunt bijhouden.

Fermenteren is experimenteren

en in je fermenteer logboek houd je alles bij

Fermenteren is ‘koken met micro-organismen‘. Het is heel leuk om allerlei combinaties van groentes uit te proberen. Ook kun je variëren met allerlei smaakmakers. Door het fermenteer logboek in te vullen, ben je gestructureerd bezig. Hierdoor zul je steeds beter worden in het fermenteren. Tevens geeft het je meer houvast, waardoor je fermenteer resultaten constanter worden.

Recepten om uit te proberen

Op deze website zijn een aantal recepten te vinden. Dit kan je helpen om een begin te maken met fermenteren. Uiteraard is het zinvol om eerst een workshop fermenteren te volgen. Je leert dan de theorie én gaat zelf praktisch aan de slag. Zonder deze technische kennis zul je in de praktijk vaak twijfelen aan wat je gefermenteerd hebt. “Hoort het er zo uit te zien?”, “hoort het zo te ruiken?”, “hoort het zo te smaken?”.

Workshop Fermenteren

Je bent dus veel zekerder van je zaak als je de workshop hebt gevolgd. Je kunt dan vanuit jouw kennis zelf beoordelen of jouw fermenten al of niet gelukt zijn. Je werkt van boven naar beneden: ogen, neus, mond. Je kijkt met je ogen of het er goed uitziet, je ruikt met je neus of het goed ruikt en je proeft met je mond of het lekker is.

Beginnersfout uit de praktijk

Zuurkool maken is niet zo moeilijk. Jaren geleden experimenteerde ik thuis met een aantal witte kolen. Ik had een nieuwe plastic emmer gekocht (in die tijd wist ik niet dat ik ‘food grade’ plastic moest gebruiken), mijn kolen in de keukenmachine geschaafd en rond de 2% zout toegevoegd. Na 6 weken had ik heerlijke zuurkool. Tijdens die periode van 6 weken had ik regelmatig het gevoel dat ik niet alleen was in huis….ik hoorde iets…. Dat bleek de ontsnappende koolzuur in de emmer te zijn!
Toen de zuurkool klaar was, deed ik het over in mooie nieuwe beugelpotten, die ik bewaarde in een kast in mijn koude garage. Zo trots als een pauw was ik.
Na 2 weken echter, bleken alle potten groene zuurkool te bevatten: een schimmel had huisgehouden in mijn zuurkoolpotten!

Had ik de workshop fermenteren gevolgd, dan had ik geweten dat de zuurkool ALTIJD onder het vocht moet blijven staan. Ik had de zuurkool in de beugelpotten dus flink naar beneden moeten duwen, om het onder het vocht te houden….