Groente fermenteren is het gecontroleerd laten veranderen van groente door gebruik te maken van micro-organismen. In de workshops bij de Fermenteerfabriek leer je groentes fermenteren met melkzuurbacteriën. Dit heet lactofermentatie.
Melkzuurbacteriën goed voor de spijsvertering
Melkzuurbacteriën zijn een zegen voor onze spijsvertering. Als je regelmatig (een hapje) gefermenteerde groentes eet, komen probiotica (gewenste bacteriën) in jouw darmen terecht. Hierdoor versoepelt je stoelgang. Ook je energieniveau kan omhoog gaan en je algemeen gevoel van welbevinden. Je doet je gezondheid dus een plezier met groente fermenteren. En dan vooral met het eten ervan.
De gefermenteerde groentes zelf bevatten veel vezels en zijn daardoor een feestmaal voor de bacteriën in jouw spijsverteringsstelsel. Vezels zijn namelijk voeding voor onze goede darmbacteriën. Prebiotica noem je dat. Door vezels te eten, stimuleer je de juiste bacteriën en ‘demotiveer’ je de ongewenste bacteriën.
Meer informatie over fermenteren en gezondheid.
FAQ veelgestelde vragen
Hoe lang moet
zuurkool fermenteren?
Kan ik gefermenteerde groentes invriezen?
Hoe vaak moet ik mijn pot laten ‘puffen’?
Er komt fermentatievocht in mijn waterslot. Wat nu?
Er zit een wit laagje bovenop mijn ferment. Wat nu?
Hoe zit het met fermenteren en de invloed op mijn gezondheid?