Groente fermenteren

Groente fermenteren is het gecontroleerd laten veranderen van groente door gebruik te maken van micro-organismen. In de workshops bij de Fermenteerfabriek leer je groentes fermenteren met melkzuurbacteriën. Dit heet lactofermentatie.

Melkzuurbacteriën goed voor de spijsvertering

Melkzuurbacteriën zijn een zegen voor onze spijsvertering. Als je regelmatig (een hapje) gefermenteerde groentes eet, komen probiotica (gewenste bacteriën) in jouw darmen terecht. Hierdoor versoepelt je stoelgang. Ook je energieniveau kan omhoog gaan en je algemeen gevoel van welbevinden. Je doet je gezondheid dus een plezier met groente fermenteren. En dan vooral met het eten ervan.

De gefermenteerde groentes zelf bevatten veel vezels en zijn daardoor een feestmaal voor de bacteriën in jouw spijsverteringsstelsel. Vezels zijn namelijk voeding voor onze goede darmbacteriën. Prebiotica noem je dat. Door vezels te eten, stimuleer je de juiste bacteriën en ‘demotiveer’ je de ongewenste bacteriën. Een goed voorbeeld van zeer vezelrijke en gezonde voeding, vind je bij ZwamBoon.

Meer informatie over fermenteren en gezondheid.

Workshop Fermenteren

In de workshop fermenteren leer je de theorie van het fermenteren en ga je zelf praktisch aan de slag. Als je de workshop gevolgd hebt, weet je beter wat je doet en hierdoor ben je veel zekerder over jouw fermenteer experimenten.
Op de vragen ‘hoort het er zo uit te zien?’ en ‘hoort het zo te ruiken?’ heb je dan een goed gefundeerd antwoord. Kortom: je weet wat je doet.

Fermenteerpotten

De fermenteerpotten die je nodig hebt, hebben een inhoud van minimaal 1 liter. Je hand moet door de opening passen. De pot moet schoon en afsluitbaar zijn. Bij de workshop krijg je een gratis WECK fermenteerpot. Fermenteerpotten zijn te koop via onze webshop. Tijdens de workshop hanteren wij een vriendelijk prijsje.

Fermenteerpot

Fermenteer logboek

Met ons fermenteer logboek groente fermenteren kun je bijhouden wat je wanneer hebt gefermenteerd. Hiermee staan de resultaten van jouw experimenten in een mooi overzicht.

fermenteer logboek

FAQ veelgestelde vragen

Hoe lang moet
zuurkool fermenteren

wortel fermenteren?

kimchi fermenteren?

Kan ik gefermenteerde groentes invriezen?

Hoe vaak moet ik mijn pot laten ‘puffen’?

Er komt fermentatievocht in mijn waterslot. Wat nu?

Er zit een wit laagje bovenop mijn ferment. Wat nu?

Hoe zit het met fermenteren en de invloed op mijn gezondheid?