Mijn eerste kennismaking met het eten van druivenblad was tijdens een etentje bij een Grieks restaurant. Ik moest even aan de smaak wennen, maar nu vind ik het ontzettend lekker.
Heb je een druivenstok in je tuin, dan weet je hoe overvloedig het blad groeit. Om ook in de winter druivenblad te kunnen gebruiken, is fermenteren een mooie oplossing. Bijkomend voordeel hiervan is, dat de bladeren al wat zachter worden.
Een recept voor de toepassing van gefermenteerde druivenbladeren geven we je uiteraard ook!
Recept druivenbladeren fermenteren
Ingrediënten voor 1 liter pot:
Ongeveer 100 druivenbladeren
Zout, 1,7% van het gewicht van het blad
Pekelwater met 1,7% zout (=17 gram/liter)
Bij dit recept maken we gebruik van Lactofermentatie.
Bereiding
Verwijder de steeltjes van de bladeren en weeg ze. Schrijf dit gewicht op. Was de druivenbladeren in ruim water. Laat uitlekken en doe in een grote bak.
Bereken hoeveel 1,7% van het gewicht van het blad is. Rekenvoorbeeld: 200 gram bladeren, 1% daarvan is 2 gram, 1,7% is 3,4 gram.
Voeg dit aan zout toe aan het blad. Vul aan met pekelwater (met 1,7% zout) totdat het onder water staat. Laat 1 uur intrekken.
Maak stapeltjes van 10 bladeren (onderkanten naar je toe). Kijk hoe hoog jouw pot is. De rolletjes die je gaat maken, mogen tot 2 cm onder de rand van de pot komen. Als jouw rolletjes langer worden, vouw je de binnenkanten naar binnen.
zijkant(en) naar binnen vouwen
Rol de bladeren stevig op en zet je rolletje rechtop in je pot. Maak zo allemaal rolletjes van het blad en zet het stevig tegen elkaar in je pot. Hoe voller, hoe beter!
Vul af met pekelwater en laat het een aantal dagen bij kamertemperatuur fermenteren.
Als het blad mooi zuur is, bewaar je het op een koele plek.
Indicatie: 4 à 5 dagen