Drogen

Micro-organismen hebben vocht nodig om te leven en zich te vermenigvuldigen. Een goed gedroogd voedingsmiddel bevat te weinig vocht voor micro-organismen, waardoor het lang houdbaar wordt.

Vaak moet je groenten eerst een paar minuten blancheren. Hierdoor kun je het langer bewaren dan wanneer het onverhit de droger ingaat.
Dit staat vermeld bij ‘Vorm’. Doe dit in een stoompan of een pan met water en een vergiet. Bij blancheren in kokend water kunnen essentiële voedingsstoffen en mineralen verdwijnen uit het voedsel.

Droogtijden en temperaturen van voedsel, kruiden en fruit
Soort fruitVormtemperatuur voedseldrogerHoe voelt het:Tijd in uren
 Aardbeienschijfjes57 gradenVolledig droog6 tot 12 uur
 Ananasin schijfjes van 5 mm46 gradenbuigzaam12 tot 24 uur
 Appelsin schijfjes van 5 mm57 gradenbuigzaam7 – 9 uur
 BananenGehalveerd of in schijfjes van 4 mm57 gradenlederachtig7 – 9 uur
 Blauwe besgeheel57 gradenbuigzaam20 tot 26 uur
 Citroenenin schijfjes van 4 mm57 gradenlederachtig7 – 12 uur
 Druivengehalveerd70 gradenbuigzaam24 – 30  uur
 Kersenontpit2 uur op 68 graden
daarna op 57 graden
Droog en beetje plakkerig9- 14 uur
 Mangoin schijfjes van 4 mm2 uur op 68 graden
daarna op 57 graden
Buigzaam, leerachtig, droog12 – 16 uur
 Perenin schijfjes van 5  mm57 gradenbuigzaam7 – 9 uur
 Pruimengehalveerd, geblancheerd, ontvelt57 gradenBuigzaam, lederachtig12 -30 uur
SinaasappelsSchijfjes van 5 mm57 gradenLederachtig7 – 9 uur
Droogtijdentabel