Micro-organismen hebben vocht nodig om te leven en zich te vermenigvuldigen. Een goed gedroogd voedingsmiddel bevat te weinig vocht voor micro-organismen, waardoor het lang houdbaar wordt.
Vaak moet je groenten eerst een paar minuten blancheren. Hierdoor kun je het langer bewaren dan wanneer het onverhit de droger ingaat.
Dit staat vermeld bij ‘Vorm’. Doe dit in een stoompan of een pan met water en een vergiet. Bij blancheren in kokend water kunnen essentiële voedingsstoffen en mineralen verdwijnen uit het voedsel.
Droogtijden en temperaturen van voedsel, kruiden en fruit | ||||
Soort fruit | Vorm | temperatuur voedseldroger | Hoe voelt het: | Tijd in uren |
Aardbeien | schijfjes | 57 graden | Volledig droog | 6 tot 12 uur |
Ananas | in schijfjes van 5 mm | 46 graden | buigzaam | 12 tot 24 uur |
Appels | in schijfjes van 5 mm | 57 graden | buigzaam | 7 – 9 uur |
Bananen | Gehalveerd of in schijfjes van 4 mm | 57 graden | lederachtig | 7 – 9 uur |
Blauwe bes | geheel | 57 graden | buigzaam | 20 tot 26 uur |
Citroenen | in schijfjes van 4 mm | 57 graden | lederachtig | 7 – 12 uur |
Druiven | gehalveerd | 70 graden | buigzaam | 24 – 30 uur |
Kersen | ontpit | 2 uur op 68 graden daarna op 57 graden | Droog en beetje plakkerig | 9- 14 uur |
Mango | in schijfjes van 4 mm | 2 uur op 68 graden daarna op 57 graden | Buigzaam, leerachtig, droog | 12 – 16 uur |
Peren | in schijfjes van 5 mm | 57 graden | buigzaam | 7 – 9 uur |
Pruimen | gehalveerd, geblancheerd, ontvelt | 57 graden | Buigzaam, lederachtig | 12 -30 uur |
Sinaasappels | Schijfjes van 5 mm | 57 graden | Lederachtig | 7 – 9 uur |