Augurken fermenteren

Augurken groeien prima in ons Nederlandse klimaat. De plant is familie van de meloen- en pompoenachtigen. Lange ranken kruipen over de grond of laten zich omhoog leiden langs een hek of lange bamboestokken. Onder andere bij Lidl verkopen ze in het voorjaar augurkenzaad. Een makkelijke teelt met heel veel opbrengst.

Augurken groeien prima in de buitenlucht

Heb je geen (moes)tuin, dan kun je in juli en augustus op de markt of bij een Turkse winkel misschien aan verse augurken komen.

Augurken zoetzuur of gefermenteerd

In Nederland gebruiken wij in gezoete azijn ingelegde augurken. Augurken fermenteren is een heel mooi alternatief: de smaak is zuur, maar complexer en mooier dan de zoetzure exemplaren. Bovendien zit een gefermenteerde augurk barstensvol probiotica.

Augurken fermenteren doe je zo:

Ingrediënten:

augurken
peperkorrels
laurierblad
dillezaad
karwijzaad (of mosterdzaad)
water
1,7% zout

Rauwe augurken

Afhankelijk van de soort, zitten er stekeltjes aan de buitenzijde van de augurken. Deze borstel je er makkelijk af met een borsteltje onder de lopende kraan.

Onder de koude kraan borstelen
Een mooie hoeveelheid schone augurken

Neem een fermenteerpot die qua grootte past bij je hoeveelheid augurken. Zet de pot op je weegschaal en zet hem op nul.

Laurier, dillezaad, peper, karwij


Doe de kruiderijen (hoeveelheid naar smaak) onderin de pot. Laurier en dillezaad bevatten beide veel tannine. Tannine houdt groentes knapperiger.

Begin de pot te vullen: eerst de grootste exemplaren, daarna de kleinere. Als ze er allemaal in zitten, vul je de pot op met water. Noteer het totale gewicht in de pot.

1,7% zout op basis van augurken én water

Bereken 1,7% van het totale gewicht in de pot en voeg dit aan zout toe.

Vul een zakje met pekelwater, bindt dit goed dicht en gebruik dit als gewicht om je augurken onder de pekel te houden.

Fermenteren maar…

Noteer op een label de datum en de inhoud van de pot en laat de augurken bij kamertemperatuur fermenteren. Houd rekening met een fermenteertijd van 10 tot 20 dagen. De augurken zijn goed zodra ze niet meer zout smaken en jij ze lekker vindt. Om de smaak zo te behouden, bewaar je de augurken in de koeling.