Wat is aardpeer
Aardpeer?!
Ja, echt!
Aardpeer is familie van de zonnebloem.Dat zie je wel op het onderstaande plaatje. Andere benamingen zijn: Topinamboer, Knolzonnebloem en Jeruzalemartisjok.
Aardperen overwinteren in de grond en kunnen de hele winter door geoogst worden. Ze zijn nu dan ook volop verkrijgbaar.
Aardpeer is een heerlijk knolletje, het smaakt een beetje nootachtig en zoetig. Door aardpeer te fermenteren verdwijnt het enige (maar GROTE) nadeel: flatulentie!
Recept aardpeer fermenteren
Ingrediënten
500 gram aardpeer
7,5 gram zout (1,5%)
1 theelepel karwijzaad of mosterdzaad
eventueel enkele zwarte peperkorrels
2 laurierblaadjes
Water om op te vullen met 1,5% zout
Met kruiden en specerijen kun je variëren. Doe er vooral bij wat jij lekker vindt!
Bereiding
Aardpeer fermenteren begin je met het borstelen van de aardperen onder schoon koud stromend water. Het mooiste resultaat krijg je als je de aardperen schilt. Maar, onder ons gezegd en gezwegen: dat ís nogal een karweitje!
Als je jonge en verse aardperen hebt: even extra goed schoonmaken met een borsteltje maakt het mogelijk om de aardperen met schil en al te fermenteren.
Snijd de schone aardperen ‘Julienne’ (dat is een duur woord voor reepjes) of in plakjes met een mandoline of keukenmachine.
Weeg hoeveel aardpeer je hebt en vermeng hier 1,5% zout door. Voeg je kruiden en specerijen toe en doe het in je fermenteerpot.
Vul aan met pekelwater tot het onder staat en doe bovenop een zakje met pekelwater.
Nu staat jouw aardpeer keurig onder water. Aardpeer fermenteert lekker heftig. Leuk om naar te kijken!
Na een dag of 10 kan jouw aardpeer al wel op smaak zijn. Is de zoute smaak weg en smaakt het lekker zuur? Zodra jij het lekker vindt, is het klaar en mag het in de koeling.
Hoe eet je gefermenteerde aardpeer?
Aardpeer blijft na fermentatie vrij stevig en knapperig. Een paar eetlepels smaken prima bij een boterham, maar gefermenteerde aardpeer is ook heerlijk in (groene) salades, (huzaren)salades en als zuurtje bij allerlei Hollandse stamppotten.
In een handomdraai maak je een lunch van
in blokjes gesneden appel
augurkje
aardpeer
dressing van yoghurt met mosterd, honing, zout/peper
Heerlijk en super gezond.
Wist je dat aardpeer heel goed is voor diabetes patiënten?